Ritva Kovalainen

Ritva Kovalainen

MÅNGA SÄTT ATT SE NATUREN

Ritva Kovalainen föreläser med bild och ord om att fotografera naturen, samt om olika sätt att närma sig ämnet och betydelsen av arbetet.

VEM ÄR RITVA KOVALAINEN?

Ritva Kovalainen (f.1959, Hattula) är en fotokonstnär och konstnärsprofessor bosatt på Kimitoön. Det bärande temat i hennes produktion är förhållandet mellan människan och naturen. Hon har arbetat med mångåriga konstprojekt som resulterat i omfattade museiuställningar, böcker och filmer. Vid sidan av fotograferingen hör författarskap och grafisk formgivning till hennes uttryck.

Kovalainen har även blivit känd genom sitt samarbete med Sanni Seppo kring projekt som har skogen som tema. Den mycket uppmärksammade Puiden kansa- utställningen och boken behandlar den finländska naturreligionen och mytologin.

Kovalainens arbeten har funnits till påseende runt om i världen bland annat på Esbo konstmuseum, Finlands Fotografiska Museum, Paulon Säätiö, samt i statens och riksdagens konstsamlingar. Offentliga arbeten finns bland annat vid Helsingfors Universitet och på Kimitoön. Kovalainen har erhållit Finlandspriset samt konstnärsproffesur.