Serkan Günes

Serkan Günes

Mindful Photography

Serkan Günes är mest känd för sitt unika sett att porträttera det nordiska landskapet. Han är också en väldigt långsam fotograf. Bilden får ta tid, arbetet är en stor del av njutningen och väntan på ljuset är en nödvändighet. I denna föreläsning visar Serkan sina bilder och berättar om sin filosofi “ Slow Photography” som handlar om förberedelser, närvaro, och ljus.

Serkan Günes

Prisbelönta fotografen Serkan Günes (f. 1980, Istanbul), bosatt i svenska Lappland sedan år 2015, började fotografera vid 22 års ålder. Genom kameran upptäckte han den svenska naturen och det nordiska ljuset.

Enligt Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket, besitter Günes “mästarens förmåga att fånga skönheten i vardagliga landskap, liksom självklarheten i det exotiska”.

Serkan gestaltar naturens variationsrika landskap, stora som små. Bilderna karaktäriseras av hans kritiska sätt att välja ljus, det som idag blivit hans signum.

Se hans alster här

www.serkangunes.com

Vilken funktion har en enskild bild i dag?

Det beror helt på i vilket sammanhang bilden hamnar. I sociala medier används bilder mest för att dokumentera olika ögonblick och dela med sina följare. Det har nog aldrig tagits eller använts så mycket bilder förut som vi gör idag! Sen kan man diskutera om det är bra eller dåligt!

Vilken bild får dig att stanna upp?

Det är formen som lockar mig först och främst när jag tittar på en bild. Innehållet kommer på andra hand. En bild som får mig att känna något överhuvudtaget får mig att stanna upp och titta mer!