Ritva Kovalainen

Ritva Kovalainen

Monta tapaa nähdä luonto

Ritva Kovalainen kertoo kuvin ja sanoin luonnon kuvaamisesta ja erilaisista tavoista lähestyä aihetta sekä työn merkityksestä.

KUKA ON RITVA KOVALAINEN?

Ritva Kovalainen (s. 1959, Hattula) on Kemiönsaarella asuva valokuvataiteilija ja taiteilijaprofessori, jonka tuotannossa kantavana teemana on ihmisen ja luonnon suhde. Hän on työskennellyt monivuotisten taideprojektien parissa, joiden tuloksena on syntynyt useita laajoja museonäyttelyitä, kirjoja sekä myös elokuvia. Valokuvauksen rinnalla kirjoittaminen ja graafinen suunnittelu on kuulunut hänen työskentelytapaansa.

Kovalainen on tullut tunnetuksi myös yhteistyössä Sanni Sepon kanssa tehdyistä metsäaiheisista projekteista. Laajasti esillä ollut Puiden kansa -näyttely ja kirja käsittelivät suomalaista luonnonuskontoa ja mytologiaa. Metsänhoidollisia toimenpiteitä syventyi metsätalouden maisemallisiin ja kulttuurisiin vaikutuksiin ja näyttelyssä Kultainen metsä kuvallista vuoropuhelua kävivät suomalaiset aarniometsät ja Japanin shintolaisuus. Kovalaisen puuaiheisia kuvia on nähty myös mm. Sinebrychoffin taidemuseon suositussa Puut ovat runoja –näyttelyssä ja uusi kirja Kiero ja villiintynyt jatkaa teeman parissa henkilökohtaisemmalla otteella.

Kovalaisen töitä on ollut esillä eri puolilla maailmaa ja teoksia on mm. Espoon taidemuseon, Valokuvataiteen museon, Paulon säätiön, valtion ja eduskunnan taidekokoelmissa. Julkisia teoksia hän on tehnyt mm. Helsingin yliopiston Metsätieteiden taloon ja Kemiönsaaren v. 2015 valmistuneen päiväkodin tiloihin. Kovalainen on saanut mm. Suomi-palkinnon sekä taitelijaprofessorin arvon.