Serkan Günes

Serkan Günes

Mindful Photography

Serkan Günes on tunnettu ainutlaatuisesta tavastaan kuvata pohjoismaista maisemaa. Hän on myös hyvin hidas valokuvaaja. Kuvan syntyminen saa viedä aikaa; työ on osa nautintoa ja valon odotus on välttämättömyys. Luennossaan Serkan esittelee kuviaan ja kertoo filosofiastaan “ Slow Photography”, joka keskeisiä elementtejä ovat valmistelu, läsnäolo ja valo.

Mikä merkitys yksittäisellä kuvalla on?

Tämä riippuu täysin siitä missä kontekstissa kuvaa katsotaan. Sosiaalisessa mediassa kuvaa käytetään eri hetkien dokumentoimiseen ja niiden jakamiseen seuraajien kanssa. Koskaan ei ole kuvattu ja käytetty yhtä paljon kuvia kuin tänä päivänä! Onko tämä hyvä vai huono asia, siitä voidaan keskustella!

Mikä kuva saa SINUT pysähtymään?

Kuvaa katsoessani minua houkuttelee ensi sijaisesti muoto. Sisältö tulee vasta sen jälkeen. Kuva, joka tavalla tai toisella saa minut tuntemaan jotain, saa minut myös pysähtymään.  

KUKA ON SERKAN GUNES

Palkittu valokuvaaja Serkan Günes (s. 1980, Istanbul), Ruotsin Lapissa vuodesta 2015 asuva, aloitti valokuvauksen 22-vuotiaana. Kameran kautta hän löysi ruotsalaisen luonnon ja pohjoismaisen valon. Maria  Ågren, Naturvårdsverketin johtaja Ruotsissa, kuvailee Günesin kuvausta näin: “ Vangitsee mestarin taidolla arkisten maisemien kauneuden, kuten myös eksotiikan itsestäänselvyyden.”

Serkan kuvaa luonnon monimuotoisia maisemia, niin isoja kuin pieniä. Kuville on luonteenomaista hänen kriittinen tapansa valita valo, tästä on tullut hänen tavaramerkkinsä.

www.serkangunes.com