x_FÖRELÄSARE 2016

föreläsare

Ana Schorin: Naturbilder från trakten kring Salo

Jag fotograferar naturen i mina hemtrakter med en avslappnad attityd, det mest som är värt att fotografera finns i hemknutarna. Skogen och dess djur är mina favoritmotiv, både under dagen och nattetid.

Insikten om nattens skönhet har lett till att jag fotograferat olika fenomen på natthimlen, bl.a. norrsken. Samtidigt har jag fått otroliga insikter om natthimlens färgskiftningar, himlen är aldrig svart på natten.

Ana Schorin är en erfaren naturfotograf från Salo, under årens lopp har han haft otaliga bildvisningar, ibland ensam, ibland i samarbete med andra. Schorin har hållit fem utställningar, den senaste i Teijo på Taidekeskus Masuuni. Han vann år 2015 första pris med bilden Koppelo ja sen ensimmäiset poikaset i fågelkateorin i Vuoden Luontokuva-tävlingen.

 

Teemu Oksanen: ”American West” – svartvita landskapsfoton och tips för fotoresan

to_face

Min föreläsning består av svartvita landskapsbilder och berättar om min bildserie ”American West”. Jag fotograferade bildserien under en period på 2,5 veckor och 3500 km. Jag kommer att berätta om var vi rester och om vilka saker som är bra att ta i beaktanden om du ger dig ut på en landskapsfotoresa. Och visst, jag kommer att visa hurdana bilder som föddes under resan.

www.teemuoksanen.net

 

Heikki Willamo

HWHeikki Willamo är natur- och konstfotograf, författare. Född 1952 i Helsingfors, bosatt i Karislojo sedan 1995. Intresserad av människans relation till djur, hur vi möter djuren och hur djuren har varit med i vårt liv under årtusenden. Jobbar nu med ett projekt som skall bli en stor utställning och bok i början av 2017. Det handlar om mytiska djur och mytomspunna landskap. Jobbar mest vid hemmaknutarna i Västra Nyland men med pågående projekt också i norra Norge och Kuhmo.

www.willamo.net

 

Sandra Kantanen

Sandra Kantanen

”När blir naturfoto konst?”

Detta är en fråga som angår mitt arbete eftersom jag i huvudsak fotograferar natur och landskap. Under föreläsningen kommer jag att tala om intentionen hos en konstnär. En bildkonstnär gör konst i första hand och tekniken kommer därefter. Fotografiet är ett böjligt medium som kan användas till nästan vad som helst. Fotografi som bildkonst är ännu en ganska ung genre som bär med sig konventioner som angår dokumentation och sanningsenlighet. Det är också styrkan i uttrycket, man frågar sig vad som är på riktigt då man ser ett fotografi, vare sig det är ämnat som konst eller inte.

Fotokonstnären Sandra Kantanen (f. 1974) är numera bosatt i Hangö. Hon har haft privatutställningar i Finland och utomlands. Hennes verk ingår i ett flertal samlingar bl.a. J. Paul Getty Museum (Los Angeles), Kisma, Helsingfors stads konstmuseum, Saastamoinen säätiö, Four Seasons Collection (St.Petersburg) samt Pentti Kouris samlingar (New York). Konstnären är även känd som medlem i Helsinki School- gruppen.

www.sandrakantanen.com

 

 Sanna Kannisto

Sanna Kannisto_3

”Jag anser att bilden i sig själv och det bildliga tänkandet ligger i centrum då naturfotograferingen blir bildkonst eller fotokonst. På samma sätt som i all konst, är det viktiga vad man vill säga och uttrycka. Jag har de två senaste åren ofta arbetat på Hangö fågelstation. Mina fågelbilder är arrangemang, där varje detalj och komposition är noggrant genomtänkt. Min följande utställning kommer att finnas till påseende i Finland på Ateneums Von Wright-utställning i oktober 2017.”

Sanna Kannisto är född i Tavastehus 1974. Hon bor och arbetar i Helsingfors.  2015 var Kannisto kandidat för Finlands Konstakademis pris. 2012 erhöll hon Suomen Kulttuurirahastos pris. Aperture stiftelsen publicerade 2011 Kannistos omfattande monografi Fieldwork kompletterad med en essä av emeritus professorn i konsthistoria Steve Baker. Kannistos arbeten ingår i flera betydande museisamlingar: Centre Pompidou – Musée National d´Art Moderne, Paris, Frankrike; Photographie, Frankrike; Fotomuseum Winterthur, Schweiz; Statoil Art Collection, Norge;  Kiasma, Helsingfors.

www.sannakannisto.com

 

Christoffer Relander

ChristofferChristoffer Relander är en konstfotograf född (1986) och bosatt i Ekenäs. Han är internationellt uppmärksammad för sina multiexponeringar med människan och naturen i symbios. För tillfället arbetar Christoffer på sin första fotobok, samt ett nytt projekt med debututställning i Moskva.

 

Mats Andersson, Sverige

1_Mats_A_4621Årets nordiska naturfotograf

Mats Andersson är vinnare i NNPC 2016 (Nordic Nature Photo Contest) och därmed årets nordiska naturfotograf. Genom åren har han publicerat bilder i mängder av tidningar, magasin och almanackor. Dessutom har han givit ut tio böcker.

Lost in Iceland är en personlig tolkning av det karga landet. Mats visar bilder från platser runt om hela Island. Han valde att besöka många av de ”vanliga” platserna för att visa att det går göra något eget. I sitt nya program visar han före och efter -bilder. Dokumentära bilder hur det verkligen ser ut och sedan från samma plats personliga bilder.